Intructiuni instalare parchet lemn masiv
PROPRIETATI CARACTERISTICE:
Parchetul din lemn masiv este un produs natural, caracterizat prin variatii de culoare si textura a fibrei care nu sunt considerate defecte, ci constituie o parte din frumusetea si unicitatea parchetului din lemn. Fiecare element sau lot de materiale poate sa posede diferite caracteristici optice si fizico chimice, in functie de provenienta. Parchetul prezinta o umiditate de 8-12%. Lemnul este un bun izolator termic, acustic, un regulator natural al umiditatii aerului din incapere si un produs care nu cauzeaza alergii.
Instructiuni de instalare:
RESPONSABILITATEA PROPRIETARULUI / INSTALATORULUI
Inainte de aplicare, materialul/parchetul trebuie verificat. Orice fel de defecte sau nereguli trebuie raportate vanzatorului inainte de inceperea montarii. Inceperea montarii este subintelesa ca acceptarea starii tehnice si a aspectului materialului.
Proprietarul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a parchetului trebuie facuta inainte de instalare.
Inainte de a incepe instalarea oricarui parchet din lemn masiv, instalatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea, conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni pentru instalarea parchetului din lemn. Firma noastra isi declina responsabilitatea in cazul esuarii instalarii, datorata sau asociata cu podele pregatite in mod necorespunzator sau cu deficiente ale mediului de instalare.
La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult).
Datorita structurii de compozitie flexibila pot aparea deformari elastice pe lungimea lamelei de parchet, dar acest lucru nu este considerat defect ci un fenomen natural reversibil. In acest caz, parchetul se monteaza cu ajutorul chingilor.
II. INSPECTIA LOCULUI UNDE VA FI INSTALAT SI ACLIMATIZAREA
Montarea trebuie efectuata de catre un specialist in montarea parchetului. In fiecare situatie individuala, specialistul trebuie sa evalueze rezistenta si stabilitatea suprafetei, conditiile de montare, materialul de parchet si conditiile de utilizare potentiala si sa propuna un mod de procedare adecvat. Conform recomandarilor acestuia poate fi nevoie de indreptarea suprafetei pentru a obtine parametrii adecvati, intretinerea parchetului si/sau a incaperii si a suprafetei pe care se va efectua montarea pentru a obtine echilibrul higroscopic optim intre mediu si lemn, s.a.m.d.
Umiditatea optima a lemnului este de 9 %, umiditatea aerului 45- 60%, temperatura suprafetei minim 15°C, si temperatura aerului 16-22 °C.
Intr-o constructie noua, parchetul din lemn masiv este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala parchetul. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 16-22°C si o umiditate relativa de 45-60%.
Parchetul nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Verificati subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.
Parchetul trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 7 zile inainte de instalare, pentru aclimatizare. Nu deschideti pana nu e gata de instalare.
Manevrati cu grija. Nu il asezati in picioare. Depozitati parchetul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de 10cm sub si in jurul cutiilor. Nu depozitati direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare. Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 16-22°C si o umiditate relativa de 45-60% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de parchet.
III. PREGATIREA PODELEI
Pentru montajul parchetului masiv, RUCELA recomanda utilizarea unor produse de calitate special concepute pentru parchetul masiv. Suprafata de montare trebuie sa aiba o rezistenta de minim 30 MPa la apasare si 3,5 MPa la taiere, iar umiditatea de pana la 1,8 % CM pentru suprafata din ciment (0,5% pentru suprafata anhidrica). Suprafata de montare trebuie sa posede o izolatie termica si impotriva umezelii executata corect. Tevile de incalzire trebuie izolate adecvat pentru ca pardoseala sa nu aiba puncte de supraincalzire.
Retineti: Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.
Podelele trebuie sa fie:
– CURATE – razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;
– NETEDE/INTINSE – Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase- planeitatea sapei nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari;
– SOLIDE – sapa autonivelanta trebuie sa aiba o compresivitate de 35NEWTON/mm patrat, se recomanda utilizarea unei sape autonivelante speciala de parchet masiv;
– USCATE – sapa trebuie sa aiba o umiditate sub 1.8%. Pentru o sapa cu umiditate intre 1.8% si 5% se aplica rasina epoxidica.
IV. PREGATIREA LOCULUI DE INSTALARE
– Aclimatizati produsul timp de 7 zile inainte de instalare;
– Verificati daca podeaua este neteda si solida. Reparati daca este necesar;
– Taiati din lungimea usilor;
– Eliminati materialele de constructie existente.
1: STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE
Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei parchetate, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat parchetul, in cazul unei lungimi aleatorii. Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.
Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii. Este recomandat sa se inceapa cu randul paralel cu cel mai lung perete din camera.
Intodeauna lasati o distanta intre perete si parchet de 1 cm (rost de dilatare). In cazul unei suprafete de podea mai mari, aceasta trebuie dilatata pe lungime, impartind-o in segmente mai mici, folosind 10 mm de dilatatie la fiecare 4-5 metri liniari ai suprafetei de parchet. Dupa amplasare se necesita o pauza tehnologica (pentru a permite egalizarea torsiunilor si a umiditatii) a carei lungime trebuie stabilita de catre profesionistul in amplasarea parchetului, in baza maasuratorilor de temperatura si umiditate.
2: INSTALAREA PARCHETULUI
Metoda de fixare prin lipire – metoda recomandata . Este foarte important ca instalatorul sa lucreze pe o suprafata plana, curata si uscata. Cand suprafata este pregatita pentru lipire, lipiti parchetul masiv pe sapa, folosind un adeziv bicomponent de calitate recomandat de specialistii in domeniu – aveti in vedere instructiunile de utilizare a adezivului folosit. Adezivul se aplica pe sapa, nu intre nut-ul si federal lamelelor!!!
3: FINISAJUL
Dupa stabilizarea definitiva a parchetului se trece la efectuarea diferitelor operatii succesive cu echipamente profesionale.Timpii de stabilizare variaza in functie de conditiile ambientale, de metodele de montaj si de adezivul folosit.
4: SLEFUIREA
Se recomanda slefuirea cu ajutorul masinilor de slefuit cu banda abraziva; operatiunea se face in trei faze successive, care folosesc abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina. Aceste operatiuni sunt urmate de aplicarea chitului de rosturi.
5: LACUIREA
Se recomanda aplicarea a 2-3 straturi de lac sau ulei, iar pentru fiecare strat, inainte de urmatoarea aplicare, asteptam ca lacul sa se usuce si sa se intareasca.